powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Ο μικρός... σωτήρας!



Πάλευε για να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Κι απ' τη στιγμή που το εκπλήρωσει, παλεύει για να αποδείξει ότι το αξίζει. Το gazzetta.gr παρουσιάζει την ιστορία του Λεονάρντο, που έστειλε την ΑΕΚ στους ομίλους του Europa League.


Η ΑΕΚ και οι άλλοι…

Μάρτιος του 2005… Στις εφημερίδες, η αναφορά είναι η συνηθισμένη. «Νεαρός Βραζιλιάνος δοκιμάστηκε χθες στους Θρακομακεδόνες. Όπως ενημέρωσε η ΑΕΚ το όνομά του είναι Λεονάρντο». Μικρό παιδί ήρθε στην Ελλάδα και ο πρώτος του σταθμός ήταν η Ένωση του Φερνάντο Σάντος. «Ήρθα το 2005. 28 Μαρτίου ήταν και ξεκίνησα προπονήσεις με την ΑΕΚ. Πρώτα με την ομάδα νέων και σε ένα φιλικό ήρθε να με δει ο Ίλια Ίβιτς. Μου είπαν ότι θα πάω να προπονηθώ με την πρώτη ομάδα, αλλά ήταν δύσκολα τότε. Στη μέση του πρωταθλήματος, αλλά έπαιξα λίγο στο διπλό. Ο Φερνάντο Σάντος έβλεπε ότι είχα ταλέντο, όμως ήμουν μικρός…», θα περιγράψει ο ίδιος για την πρώτη του εικόνα από την Ελλάδα και την ΑΕΚ.

Η Ένωση θα προτείνει στον εκπρόσωπο του Λεονάρντο να τον αποκτήσει. Ήθελε, όμως, να τον παραχωρήσει δανεικό, αφού θα έπιανε θέση ξένου στο ρόστερ. Ούτε ο Βραζιλιάνος, ούτε ο εκπρόσωπός του δέχτηκαν την πρόταση και η αναζήτηση συνεχίστηκε… «Μετά ήρθε ο Λύσανδρος Γεωργαμλής. Τον θεωρώ δεύτερο πατέρα μου στην Ελλάδα, με βοήθησε πάρα πολύ. Με άφηνε ελεύθερο στο γήπεδο και μπορούσα να παίζω όπως μ’ αρέσει». Ο Λεονάρντο δοκιμάστηκε στον Θρασύβουλο λίγο καιρό μετά κι έπαιξε ένα παιχνίδι… «Μου είπαν να υπογράψω αμέσως μετά το ματς, αλλά εμείς είπαμε το καλοκαίρι. Όταν γύρισα από την Βραζιλία, υπέγραψα για ένα χρόνο».

Στην πρώτη του σεζόν στη Β’ Εθνική θα πετύχει 10 γκολ, προκαλώντας εκ νέου το ενδιαφέρον της ΑΕΚ, με το ρεπορτάζ εκείνης της εποχής να προσπαθεί να ξεκαθαρίσει πού ανήκει ο ποδοσφαιριστής και τι είχε συμβεί τον περασμένο Μάρτιο. Δεύτερη σεζόν στον Θρασύβουλο, εφτά γκολ και το επόμενο βήμα έρχεται. Ο Λεβαδειακός προσεγγίζει τον εκπρόσωπο του Λεονάρντο και κάνει την έκπληξη. «Είχα προτάσεις και από άλλες ομάδες, αλλά προτιμήσαμε σιγά-σιγά. Βήμα-βήμα και ήξερα ότι θα έρθει η ώρα μου».

Η μετάβαση στην ομάδα της Λιβαδειάς και από την Β’ Εθνική στην Super League δεν θα είναι εύκολη. Ο Γκεόργκι Βασίλιεφ δεν υπολογίζει τον Λεονάρντο στις βασικές του επιλογές και ο Βραζιλιάνος συνήθως ερχόμενος από τον πάγκο, δεν μπορεί να δείξει τις δυνατότητές του. «Ήταν δύσκολα στην αρχή… Ο Βασίλιεφ δεν με έβαζε πολύ. Είχα έναν άνθρωπο κοντά μου, τον Δημήτρη Σαράντο, ο οποίος μου στάθηκε πολύ. Μου έλεγε να κάνω υπομονή και θα έρθει η στιγμή που θα δείξω τις δυνατότητές μου. Όταν έφυγε ο Σίσιτς για τον Ολυμπιακό, πήρα ευκαιρίες κι έκανα πολύ καλό δεύτερο γύρο». Πράγματι, ο Λεονάρντο θα πετύχει έξι κρίσιμα γκολ μέχρι το τέλος της σεζόν και θα έχει τρεις ασίστ, ξεκινώντας πλέον βασικός στην πλειοψηφία των αγώνων…

Flash back…

Σεπτέμβριος του 1986… Στην Βιτόρια της Βραζιλίας γεννιέται ο Λεονάρντο, το δεύτερο παιδί της οικογένειας Περέιρα. Οι γονείς του καθημερινά στο μεροκάματο για μια οικογένεια που δεν έχει ιδιαίτερη οικονομική άνεση. Ο μικρός Λεονάρντο αποφασίζει να ακολουθήσει το όνειρό του και ξεκινάει να παίζει ποδόσφαιρο στην Ντεσπορτίβα. Η πρόσβαση στις προπονήσεις, όμως, μόνο εύκολη δεν θα είναι… «Έπρεπε κάθε μέρα να διανύουμε 30 χιλιόμετρα για να πάμε στην προπόνηση. Δεν είχαμε λεφτά για λεωφορείο κι έτσι μαζί με έναν φίλο μου, πηγαίναμε με το ποδήλατο. Είχαμε στις 3μ.μ. προπόνηση κι έπρεπε να ξεκινάμε στις 12.30-1 το μεσημέρι. Ήταν δύσκολα στην αρχή, αλλά συνηθίσαμε. Τα πράγματα βελτιώθηκαν όταν έγινα επαγγελματίας στην ομάδα μου».

Η τύχη θα του χτυπήσει την πόρτα με τον πλέον αναπάντεχο τρόπο. Με μια ιστορία που έχει να την λέει ο Λεονάρντο, καθώς ήταν εκείνη που του άλλαξε τη ζωή και τον έφερε στην Ελλάδα. Η αδελφή του – 14 ετών τώρα – έκανε μαθήματα Τζούντο μαζί με έναν φίλο της κι εκεί ξεκίνησαν όλα… «Μια μέρα πήγε ο πατέρας μου να την πάρει κι έπιασε την κουβέντα για μένα. Είπε ότι παίζω ποδόσφαιρο και ο δάσκαλος της αδελφής μου του είπε ότι έχει έναν γνωστό που είναι βοηθός μάνατζερ. Είχαν γνωριστεί στα καράβια… Ο γνωστός του ήταν ο Κώστας Σαρρής και το μόνο που ζήτησε ήταν ένα DVD».

Το DVD θα ερχόταν στο προσεχή ματς του Λεονάρντο. Στον αγώνα Ντεσπορτίβα-Ρέο Μπράνκο, ο Λεονάρντο θα πετύχει χατ-τρικ και το μοναδικό γκολ που δεν θα πετύχει, θα είναι από δική του ασίστ. Η ομάδα του θα κερδίσει 4-3 και την επόμενη μέρα το DVD θα ταξιδεύει για Ελλάδα! Εκείνο το ματς, όμως, θα φέρει κι άλλη αλλαγή στη ζωή του Λεονάρντο. «Είχαν έρθει άνθρωποι της Φλαμένγκο και μου ζήτησαν να προπονηθώ με την ομάδα εκεί. Πήγα κι έκανα προπονήσεις για δύο μήνες. Πάνω στον ένα μήνα ρώτησα τι θα γίνει και ο προπονητής μού είπε να έχω υπομονή. Τότε με πήρε ο Κώστας τηλέφωνο… «Αν δεν μείνεις στην Φλαμένγκο, έλα στην Ελλάδα», μου είπε».

Ο Λεονάρντο δεν το σκέφτηκε πολύ… «Στις 23 Μαρτίου μάζεψα τα πράγματά μου κι έφυγα. Δεν είπα τίποτα σε κανέναν, με κορόιδευαν όλο εκείνο το διάστημα. Στις 27 Μαρτίου έφυγα για Ελλάδα». Ενδιάμεσα έκανε μόνο μια στάση. Στο σπίτι του για να μιλήσει με τον πατέρα του. «Μου είπε ότι ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται δύο φορές. Ένιωσα ότι είναι η ευκαιρία μου. Ήθελα να παίξω στην Ευρώπη».

Η καυτή σεζόν...

Ιούλιος 2008… Οι επιδόσεις του την πρώτη σεζόν στον Λεβαδειακό – ακόμα και μεμονωμένα του δεύτερου γύρου – ωχριούν μπροστά σε όσα θα κατάφερνε την επόμενη σεζόν. Ο απολογισμός του ήταν δέκα γκολ και δύο ασίστ στο τέλος του πρωταθλήματος, οκτώ εκ των οποίων είχαν σημειωθεί ως τον Γενάρη. «Όταν γύρισα από την Βραζιλία το καλοκαίρι, το ήξερα. Το έλεγα στους συμπαίκτες μου ότι φέτος θα είναι η χρονιά μου. Είδα πέρυσι το πρωτάθλημα, το έμαθα και το ήξερα». Στο μεσοδιάστημα, όμως, άλλαξαν κι άλλα πράγματα…

Η κυρία Λεονάρντο (παντρεμένοι απ' το καλοκαίρι του 2009) ήρθε στην Ελλάδα και μένει μαζί με τον 22χρονο μέσο, ο οποίος θα ήθελε πολύ να έχει και την υπόλοιπη οικογένειά του στη χώρα μας. Οι δυο τους είναι μαζί από τα 16 τους χρόνια, κλασικός παιδικός έρωτας. Ο αδελφός του, 26 ετών τώρα, παίζει ποδόσφαιρο ερασιτεχνικά και δουλεύει ως ηλεκτρολόγος, ενώ η αδελφή του πηγαίνει ακόμα σχολείο, γεγονός που αποτελεί τον βασικό λόγο που δεν μπορούν να είναι όλοι κοντά του. Κάτι που ειδικά μετά τον θάνατο του πατέρα του πολύ θα ήθελε να συμβαίνει… «Όταν τον έπαιρνα τηλέφωνο και του έλεγα ότι έβαλα γκολ, ήταν πολύ χαρούμενος. Εκεί που είναι, θα είναι υπερήφανος για μένα»…

Flash back…

Άνοιξη του 2005… Σε ηλικία 19 ετών ο Λεονάρντο βρίσκεται μόνος σε μια ξένη χώρα. Και όχι σε μια μικρή πόλη, αλλά στο χάος της Αθήνας. «Ο Κώστας έπρεπε να είναι κάθε μέρα μαζί μου. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Όπου ήθελα να πάω έπρεπε να τον πάρω τηλέφωνο για να πει στο ταξί τι θέλω». Σταδιακά έμαθε ελληνικά για να συνεννοείται. Πρώτα από ένα βιβλίο που του έδωσε ο μάνατζέρ του, Γιάννης Καινούργιος, για τα βασικά και στη συνέχεια ο Γκουστάβο, ο οποίος εκείνη την εποχή έπαιζε στον Ακράτητο.

Εκείνο που μέχρι τώρα θυμάται ήταν το πρώτο διάστημα που πέρασε στην ΑΕΚ… «Ήμουν δύο μήνες και είδα πως λειτουργούν όλα. Πάρα πολύ καλά παιδιά και με συμπάθησαν εκεί. Άνθρωποι που μέχρι και σήμερα υπάρχουν στην ομάδα. Και τότε ήταν εκπληκτικά τα πράγματα. Ήταν ο Λυμπερόπουλος, ο Κατσουράνης και πολλοί που μπορούσα να μιλήσω. Ο Ζούλιο Σέζαρ, ο Σοάρες, ο Ασουνσάο, ο Άλβες. Πηγαίναμε βόλτες, πηγαίναμε για φαγητό. Ξέρω πως δεν μπορώ να διαλέξω σε ποια ομάδα θα πάω, αλλά την ΑΕΚ την ξέρω!», έλεγε εκφράζοντας όσο πιο διακριτικά μπορούσε την προτίμησή του.

Αυτός, αυτή και ο... μυστήριος!

Η παρτίδα αναμενόταν σκληρή. Το πόσο ακριβώς, ουδείς από τους εμπλεκόμενους μπορούσε να το σκεφτεί. Η ώρα για να κάνει το επόμενο βήμα ο Λεονάρντο είχε φτάσει. Μετά από δύο χρόνια στον Λεβαδειακό και με το συμβόλαιό του να λήγει το καλοκαίρι του 2010, δεν μπορούσε να συμφέρει κανέναν η περαιτέρω παραμονή του στην Βοιωτία. Η ΑΕΚ κατά κύριο λόγο και ο ΠΑΟΚ είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους, με τον Γιάννη Κομπότη να μοιάζει αποφασισμένος να πάρει όσο πιο πολλά μπορούσε. Απ' τη στιγμή που ο δικέφαλος του Βορρά συμφώνησε με την Πόρτο για τον Βιεϊρίνια, εκείνος του νότου έπαιζε μόνος του. Μόνο που ο αντίπαλος ήταν πιο δυνατός απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί.

Στις 15 Ιουλίου κατατέθηκε η τελευταία επίσημη πρόταση, στις 17 έμοιαζε σίγουρη η μεταγραφή, στις 18 η ΑΕΚ απέσυρε το ενδιαφέρον της. Παράνοια! Για τον Ντούσαν Μπάγεβιτς που υπολόγιζε στην απόκτησή του, αλλά ακόμα περισσότερο για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή που ενδιάμεσα είχε ξεκαθαρίσει πως αν δεν τον δώσουν το καλοκαίρι του 2009 στην ΑΕΚ, απλά θα περιμένει ένα χρόνο και θα πάει ως ελεύθερος. Οι πιέσεις έπιασαν και η ανατροπή έφερε τον Λεονάρντο στην Ένωση. Στις 6 Αυγούστου πραγματοποιούσε το όνειρό του και κρατούσε στα χέρια του – επίσημα πια – την κιτρινόμαυρη φανέλα.

«Ήρθα εδώ 17 ετών, τώρα είμαι 22. Είμαι χαρούμενος που ήρθε αυτή η μέρα που την περίμενα τέσσερα χρόνια. Φοβήθηκα κάποιες φορές ότι η μεταγραφή μπορεί να χαλάσει, αλλά ο Θεός είναι μεγάλος. Ήξερα τι ήθελα», θα πει στην παρουσίασή του, με τη μεταγραφή να φτάνει συνολικά τα 800.000 ευρώ. Κάτι που δεν θα του... συγχωρούσαν ποτέ οι οπαδοί της ΑΕΚ. Έστω κι αν στην πρώτη του εμφάνιση λίγα 24ωρα αργότερα (σ.σ. στο φιλικό με την Μπόκα) δεν θα σταματούσαν να τον αποθεώνουν. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το λεπτό που βγήκα στο γήπεδο και ο κόσμος φώναζε το όνομά μου. Ένιωσα πολύ ευτυχισμένος, για πρώτη φορά στην καριέρα μου τόσο πολύ γεμάτος. Θα την έχω μέσα μου για πάντα αυτή τη στιγμή».

Τα προβλήματα για τον Βραζιλιάνο ήταν δύο: Αφενός δεν ήταν έτοιμος για τις απαιτήσεις της ΑΕΚ και αφετέρου έμοιαζε να έχει μια... ιδιαίτερη μεταχείρηση από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Οι πρώτοι δέκα επίσημοι αγώνες του με την ΑΕΚ, θα ήταν ενδεικτικοί των χρόνων που θα επακολουθούσαν. Άλλοτε βασικός και αναντικατάστατος, άλλοτε «χρυσή αλλαγή» και άλλοτε απλά απαρατήρητος. Θα κλείσει την πρώτη του σεζόν με τα κιτρινόμαυρα με 37 συμμετοχές, πέντε γκολ και τέσσερις ασίστ. Μακριά από απόσβεση των χρημάτων του.

Ο... χαμένος μάγος!

Το παρατσούκλι που είχε από την πρώτη στιγμή που άρχισαν οι διαπραγματεύσεις της ΑΕΚ με τον Λεβαδειακό χρησιμοποιούταν πλέον μόνο ειρωνικά... Ο «μικρός μάγος», όπως χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο είχε χάσει το καπέλο του, το ραβδί του, ακόμα και την εμπιστοσύνη του μέντορά του. Έστω κι αν στην προετοιμασία στην Αυστρία έδειχνε αποφασισμένος να δικαιώσει όσα γράφτηκαν για εκείνον ένα χρόνο πριν. «Για την περσινή χρονιά δε θέλω να βρω δικαιολογίες, αν και είχα κάποιους λόγους. Δεν έκανα προετοιμασία με τον Λεβαδειακό. Φέτος θα δουλέψω πολύ σκληρά για να κάνω μια καλή χρονιά».

Στην ουσία, όμως, τίποτα δεν άλλαξε. Θα ξεκινούσε βασικός για τρία ματς, θα ακολουθούσαν τέσσερα παιχνίδια που έπαιζε-δεν έπαιζε και το πρώτο «μπαμ» θα έρθει – παραδόξως – στο πρώτο παιχνίδι της ΑΕΚ χωρίς τον Ντούσαν Μπάγεβιτς! Οι δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα θα περιπλέξουν λίγο το κουβάρι της σχέσης του με τον πρώην του προπονητή. «Αφιέρωσα το γκολ πρώτα στον Θεό, και μετά στην γυναίκα και στην κόρη μου. Η γυναίκα μου με στήριξε μου έστειλε πολλά μηνύματα και ήθελα να της το αφιερώσω. Παλιότερα δεν είχα την ευκαιρία να δείξω τα δυνατά μου στοιχεία. Όταν δε σε αφήνουν να κάνεις αυτό που μπορείς, πληγώνεσαι. Παρόλα αυτά σέβομαι τις αποφάσεις του προπονητή, αφού αυτό που έχει σημασία είναι η ομάδα».

Με την έλευση του Μανόλο Χιμένεθ ελάχιστα πράγματα θα αλλάξουν για τον Λεονάρντο. Σα να υπάρχει κάποιο μαγικό πέπλο που του στερεί τη δυνατότητα να έχει διάρκεια στην απόδοσή του. Έξι παιχνίδια βασικός και μετά πάλι το... χάος. Σιγά-σιγά θα έρθουν και τα πρώτα σενάρια αποχώρησής του. Άλλοτε για ανταλλαγή με τον Τόνι Κάλβο του Άρη, άλλοτε ως αντάλλαγμα (και, μάλιστα, ελεύθερος) για τον Γιάννη Μανιάτη, ακόμα και στον Πανσερραϊκό προτάθηκε (ως δανεικός) για τον Γεωργιάδη. Ο Λεονάρντο θα επέστρεφε και πάλι. Με μια εντυπωσιακή εμφάνιση κόντρα στην Ξάνθη θα κερδίσει την παραμονή του στην ΑΕΚ, τη στιγμή που στην εκπνοή των μεταγραφών φημολογούταν η ανταλλαγή του με τον Ιγκλέσιας της Λάρισας.

«Αυτή τη στιγμή το καλύτερο είναι να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις μετά το... βραδινό. Ο Ιγκλέσιας είναι ένας ενδιαφέρον παίκτης, ο Λεονάρντο άνοιξε το σκορ. Δεν θέλω να υποτιμήσω τον έναν για να εξυψώσω τον άλλο. Ο Λεονάρντο έκανε ένα καλό ημίχρονο. Κάνει πολύ σοβαρή δουλειά και σήμερα μου «απάντησε» θετικά με τον τρόπο που αγωνίστηκε. Αν ο Λεονάρντο πρέπει να φύγει για το καλό της ομάδας θα φύγει. Αν θα πρέπει να μείνει για το καλό της ομάδας, τότε θα πρέπει να παλέψει. Τώρα, δέκα παρά τέταρτο ο Λεονάρντο είναι παίκτης της ΑΕΚ», θα απαντήσει ο Μανόλο Χιμένεθ σε σχετική ερώτηση μετά τον αγώνα. Ο Βραζιλιάνος, απ' την πλευρά του, θα είναι ταπεινός: «Εγώ είμαι πάντα εδώ για να βοηθήσω την ΑΕΚ».

Έτσι κάπως θα κυλήσει η ιστορία μέχρι το φετινό καλοκαίρι. Στη δεύτερη σεζόν του στην ΑΕΚ, ο Λεονάρντο θα έχει συνολικά 35 συμμετοχές με έξι γκολ και τρεις ασίστ, χωρίς να πείθει ότι θα μπορέσει ποτέ να ξεφύγει από την μετριότητα. Και όταν θα φτάσει Ιούνιος, η ιστορία του Δεκεμβρίου θα επαναληφθεί. Ο Βραζιλιάνος θα συμπεριλαμβάνεται στα περισσότερα σενάρια μεταγραφών, άλλοτε ως ελεύθερος και άλλοτε ως δανεικός. «Όταν ακούς ότι πας από δω και πας από εκεί σίγουρα σε επηρεάζει και σε νευριάζει,  αλλά πρέπει να είμαι συγκεντρωμένος στη δουλειά μου για να κάνω καλή προετοιμασία για να είμαι έτοιμος», θα πει στη Σλοβενία, όπου προετοιμαζόταν η ΑΕΚ και θα παραμείνει πιστός στην ομάδα του...

Τόσο πιστός, ώστε να δεχτεί μείωση αποδοχών 30% στο συμβόλαιό του και να πέσει περίπου στις 200.000 ευρώ, τόσο πιστός ώστε να περιμένει υπομονετικά να αποδείξει εκ νέου ότι μπορεί να παίξει στην ΑΕΚ. Ίσως γιατί «η ΑΕΚ είναι το πεπρωμένο μου», όπως είχε πει. Και το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο.

Πηγή: http://www.gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.