powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

«Γλυκόπικρος» Αύγουστος



Για τη νέα ΑΕΚ που χτίζεται, η πρόκριση στους ομίλους του Europa League φαντάζει κάτι περισσότερο από επιτακτική ανάγκη. Οχι μόνο φυσικά για λόγους πρεστίζ και για να μην πληγεί η εικόνα της ομάδας πριν καλά καλά τοποθετηθεί στη «βιτρίνα», αλλά κυρίως για την οικονομική της επιβίωση.

Ασφαλώς και δεν θα εξοφληθούν αιφνής όλα τα χρέη, ωστόσο ενδεχόμενη είσοδος στους ομίλους, πέρα από το ζεστό χρήμα που θα φέρει άμεσα, θα ανοίξει περισσότερες πόρτες για αυξημένα έσοδα. Στο άκουσμα του ονόματος της Ντιναμό Τιφλίδας κανείς δεν τρόμαξε στα Σπάτα, ωστόσο ως είθισται σε προκριματικές φάσεις μέσα στον Αύγουστο, ελλοχεύει ο κίνδυνος... κάζου ακόμα και από την πλέον άσημη ομάδα.

Εδώ κολλάει γάντι η φράση του Οσκαρ Ουάιλντ «ποιος ο λόγος να υπάρχουν τα όνειρα, αν δεν είναι εφικτή η υλοποίησή τους», με τους Γεωργιανούς να έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν τα δικά τους όνειρα. Μην ξεχνάτε πως, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα το περσινό, όταν και η ΑΕΚ πέρασε αγκομαχώντας την Νταντί Γιουνάιτεντ, η ιστορία έχει δείξει ότι οι εκπλήξεις παραμονεύουν. Η Ενωση έχει βιώσει στο παρελθόν οδυνηρούς αποκλεισμούς ούσα αυτή το αδιαφιλονίκητο φαβορί, ενώ άλλες φορές πήρε την πρόκριση, αν και τα προγνωστικά δεν ήταν με το μέρος της.

Η «Εξέδρα» σας υπενθυμίζει δύο προκρίσεις και δύο αποκλεισμούς με τη δική τους σημασία για την πορεία των Κιτρινόμαυρων τη χρονιά που έλαβαν χώρα.

ΑΕΚ-Ρέιντζερς 2-0, Ρέιντζερς-ΑΕΚ 0-1
10 Αυγούστου 1994, 24 Αυγούστου 1994

Ο Δημήτρης Σαραβάκος πήρε από το χέρι την ΑΕΚ, οδηγώντας την στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Μια πρόκριση ορόσημο μέχρι και σήμερα απέναντι στους πανίσχυρους Ρέιντζερς, οι οποίοι λούστηκαν το απόλυτο σκωτσέζικο ντους. Αρχικά στην Αθήνα, αλλά και εν συνεχεία στο Αϊμπροξ,όπου τη σκυτάλη από τον Σαραβάκο παρέλαβε ο Τόνι Σαβέφσκι, που με δικό του γκολ στο 43' κλείδωσε μια και καλή την πρόκριση. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε πιάσει σπουδαία απόδοση, κάνοντας ακόμα και τον ίδιο τον Σερβοέλληνα τεχνικό, μετά τη νίκη επί αθηναϊκού εδάφους, να εμφανίζεται πεπεισμένος για το εισιτήριο της πρόκρισης: «Αν πιάσουμε την ίδια απόδοση δεν θα έχουμε πρόβλημα στη ρεβάνς».

ΑΕΚ-ΑΪΚ Στοκχόλμης 0-0, ΑΪΚ Στοκχόλμης-ΑΕΚ 1-0
11 Αυγούστου 1999, 25 Αυγούστου 1999


Το θερμόμετρο στον πρώτο αγώνα είχε χτυπήσει «κόκκινο», όπως και οι προσδοκίες της ΑΕΚ λόγω της έλευσης του πολυδιαφημισμένου Ντράγκαν Τσίριτς. Οι παίκτες του Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς εγκλωβίστηκαν από την ομάδα του Στιούαρτ Μπάξτερ, μην μπορώντας να βρουν τον δρόμο προς τα δίχτυα και από το πουθενά η ρεβάνς πήρε «χιτσκοκική» πλοκή. Ο εφιαλτικός αποκλεισμός ολοκληρώθηκε στη Στοκχόλμη, με την Ενωση να αποχαιρετά πρόωρα τη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ και να βρίσκει παρηγοριά στο Κύπελλο UEFA. Τα ρεπορτάζ της εποχής έγραφαν τότε «η ΑΪΚ ήταν πιο εργατική ομάδα στο γήπεδο. Οι παίκτες της φορούσαν φόρμα εργασίας, ενώ της ΑΕΚ το… κουστούμι».

Χαρτς-ΑΕΚ 1-2, ΑΕΚ-Χαρτς 3-0
9 Αυγούστου 2006, 23 Αυγούστου 2006


Η πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ φάνταζε μονόδρομος για να μπορέσει η ομάδα τότε του Λορέντσο Σέρα Φερέρ να ξεκινήσει με το δεξί μια χρονιά στην οποία ο πήχης είχε τοποθετηθεί ψηλά. Η Χαρτς των δικών μας Φύσσα και Καρυπίδη φρόντισε να βάλει δύσκολα στους παίκτες του Φερέρ μόνο όταν βρέθηκε να προηγείται μέσα στο Εδιμβούργο. Η Ενωση, ωστόσο, με γκολ των Καπετάνου και Λυμπερόπουλου στα τελευταία, λεπτά πέτυχε την απόλυτη ανατροπή. Ο επαναληπτικός στην Αθήνα δεν ήταν και τόσο τυπική διαδικασία, καθώς η Ενωση μέχρι και το 79', οπότε και άνοιξε το σκορ, είχε χάσει σωρεία ευκαιριών, κρατώντας σε μια σχετική αγωνία και τους οπαδούς της.

ΑΕΚ-Ομόνοια 0-1, Ομόνοια-ΑΕΚ 2-2
14 Αυγούστου 2008, 28 Αυγούστου 2008 


Ο πλέον πρόσφατος οδυνηρός αποκλεισμός, με αλυσιδωτές αντιδράσεις για την ΑΕΚ. Στο άκουσμα της κλήρωσης για τα προκριματικά του Εuropa League, η Ενωση φάνταζε ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί απέναντι στην κυπριακή Ομόνοια. Ωστόσο, η ομάδα του Γιώργου Δώνη με το… καλημέρα βρέθηκε στριμωγμένη στα σχοινιά, χάνοντας μέσα στο ΟΑΚΑ. Στη ρεβάνς στο νησί της Αφροδίτης, οι Κιτρινόμαυροι προσπάθησαν να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση, αλλά δεν τα κατάφεραν. Ενας αποκλεισμός που πριόνισε εν πολλοίς και την καρέκλα του Γιώργου Δώνη, σε μια σεζόν που είχε ξεκινήσει με πολλά όνειρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.